VSY

VST 27.5.2008

Vapaan sivistystyön opintojen vaikutukset erilaiset miehen ja naisen elämässä

Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia on tehnyt VSY:n pyynnöstä selvityksen vapaan sivistystyön opintojen vaikutuksista.

Tutkimusjohtaja Jyri Manninen esitteli selvityksen ensimmäisiä tuloksia Vapaan sivistystyön Länsi-Suomen läänin ajankohtaispäivässä 14.5.2008. Selvitys paljastaa esimerkiksi, että opintoihin osallistumisella on erilaiset vaikutukset miehen ja naisen elämään.

Keskeistä miesten opintoihin osallistumisessa on tekeminen ja osaaminen. Siinä sivussa kasvavat halu oppia ja henkinen hyvinvointi. Miehet kokevat, että opiskelun välittömät hyödyt tulevat esiin käytännön taitoina, ajan tasalla pysymisenä sekä matkailun ja vieraiden kulttuureiden parissa.

Naisille itse oppia tärkeämmäksi nousevat opiskelun sivuvaikutukset - itsetunnon kohoaminen, fyysinen hyvinvointi, elämänpiirin ja tuttavaverkoston laajeneminen sekä arjessa jaksaminen ja elämän laadun parantuminen.

Kyselyyn vastasi 1744 henkilöä, joista naisia on lähes 76 prosenttia. Eniten vastauksia saatiin kansalaisopisto- ja kesäyliopisto-opiskelijoilta, noin 80 prosenttia vastauksista.

Selvityksen raportti julkaistaan kesäkuussa.

>> Ensimmäiset tulokset (pdf)

MK/27.5.08

Siirry sivun alkuun
Share/Bookmark

 

Siirry sivun alkuun suomeksi på svenska in english VSY/SBO